Důvod, proč Dvojka Českého rozhlasu nevysílá písničky skupiny Ortel

Ortel – hudební skupina, která v letech 2015 a 2016 získala v anketě Český slavík stříbrné slavíky v kategorii skupina. Radoslav Banga, alias Gipsy.cz – skokan roku 2008 z 81. na 10. místo v anketě Český slavík. Na základě těchto údajů by bylo teoreticky možné říci, kterou hudební skupinu české posluchačstvo preferuje. Bohužel ale logika v tomto případě nefunguje.

Dne 12. 4. 2017 jsem se slušně dotázala pana šéfredaktora Dvojky ČRo, proč musím jako konzervativní posluchačka této rádiové stanice poslouchat člověka, který se velice neslušně vyjadřuje vůči ženám. Odpovědi jsem se včera dočkala.

Odpovědi došlé z Českého rozhlasu si vážím a děkuji za ni. Nyní jsem již poučena, že: “vzorek tří set posluchačů vybraných podle řady relevantních sociologických hledisek” rozhoduje o tom, co budu poslouchat.

Přeloženo do srozumitelné mluvy – naplánuji si průzkum tak, aby vyšly hodnoty, které potřebuji získat a kterými se budu “krýt”. Dvojku ČRo poslouchají většinou starší lidé, kteří ve vysílání ocení melodické skladby a písničky či dokonce Strausse, Smetanu či Šostakoviče. Vzhledem k tomu, že tito posluchači se často řídí jen poslechem a již si do kontextu nedávají fakta – kdo danou píseň zpívá, jaká je minulost daného interpreta, jak se tento interpret vyjdřuje apod., tak volí ve výzkumném testu pouze na základě líbivosti písně.

Dovolím si tvrdit, že i na základě odpovědi z Dvojky ČRo, není možné věřit jakýmkoliv průzkumům, protože, jak se říká: “Nevěřím žádné jiné statistice než té, kterou si sám zfalšuji.”

Níže přikládám plnou odpověď z ČRo:

Vážená paní inženýrko,

jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů Českého rozhlasu jsem se zabýval Vaším podnětem směřujícím k hudební dramaturgii Dvojky ČRo. Dovolte, abych Vás seznámil se svým stanoviskem.

Z mé konzultace s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem vyplývá, že píseň Jižní spojka, kterou jste vyslechla ve vysílání Dvojky, je jedinou písní skupiny Gipsy.cz v aktuální rotaci. Důvodem zařazení této písně do playlistu je výsledek testování, které proběhlo v loňském roce. Testováno bylo šest set nahrávek, které hodnotil vzorek tří set posluchačů vybraných podle řady relevantních sociologických hledisek. Hodnocení takto sestaveného vzorku je možno považovat za reprezentativní.

Píseň Jižní spojka výrazně uspěla v kategorii Neznám, ale líbí se mi. Z toho důvodu byla zařazena do rotace (podotýkám, že se tak stalo před akcí, kterou zmiňujete) a až do přijetí Vašeho dopisu jsem neznamenal na její uvedení na vlnách Dvojky žádnou negativní reakci.

Obecně je možno konstatovat, že Český rozhlas je povinen řídit se zákonem o Českém rozhlase a vlastním Kodexem. Kromě těchto dokumentů nepodléhá žádným apriorním omezením. Na žádném jednání pracovníků Českého rozhlasu, jehož jsem byl účastníkem, nebyla řeč o eventuálním zákazu či jiném omezení přístupu skupiny Ortel do vysílání. Zařazení tvorby jednotlivých interpretů je záležitostí hudebních dramaturgií příslušných stanic, jež přihlížejí především k preferencím cílových posluchačských skupin. I hudba stylu, jaký představuje skupina Ortel, je testovacím vzorkům posluchačů předkládána, ale doposud ji tyto testy vyřazovaly – nikoli ovšem z důvodů ideových.

Leave a comment