Ženy, plaťme dál za své urážky! Gipsy.cz z veřejnoprávního média pravděpodobně nezmizí!

Po pár dnech se vracím ke “kauze” Banga vs. Ortel na Dvojce Českého rozhlasu, respektive Banga vs. ženy.

Jak se zdá a jak vyplývá z odpovědi pana šéfredaktora Dvojky ČRo, tak se asi my všechny ženy budeme muset smířit s tím, že z reproduktorů veřejnoprávního média, které platíme ze svých těžce vydělaných peněz, dočkáme pouze urážek. Nemluvě o tom, že panu Bangovi jsou z těchto našich peněz vypláceny tantiémy. Tudíž, já, žena, si musím nejdříve vydělat a pak si zaplatím za to, že mě nějaké individuum za mé peníze uráží. No, to je tedy skvělé! Úžasná společnost!

Dále už raději nebudu komentovat, proto níže přikládám mou reakci na odpověď pana šéfredaktora Dvojky ČRo, včetně jeho postřehů.

 

Vážený pane doktore Gromane,

velice Vám děkuji za Vaši odpověď na můj e-mail. Vážím si jí i času, který jste při její přípravě strávil.

Máte pravdu, v názoru na píseň Jižní spojka, resp. na hudební produkci pana Radoslava Bangy, který v jedné ze svých “písní” zpívá, cituji a omlouvám se, ale je to skutečně citace z textu pana Bangy: “….Kdykoli řekneš slovo sex, tak ti zvlhne piča, mezi nohama se ti zatopí…..Představuješ si, jak mi ho kouříš. Tak co to na mě zkoušíš? Vim dobře, po čem toužíš. Pořádně tvrdýho ptáka v ruce mít, lízat pičku, dívat se ti při tom do očí. Nezdržovat se, chvíli svádět, přirazit tě ke zdi a čtyři prsty do píčy. Chceš mí koule? Chceš to zezadu? Jsi horká jako magma…..”

Pokud tedy Dvojka ČRo vybírá do svého playlistu, jak uvádíte ve svém e-mailu, interprety podle jejich tvorby, pak potěš Pán Bůh. Já bych se tedy nerada dočkala toho, aby z mých peněz bylo financováno vysílání, které je vyloženě sprosté a urážlivé vůči ženám.

Je mi velmi líto, že se Dvojka ČRo snižuje jen kvůli zvýšení počtu posluchačů k vysílání takových pokleslých individuí, jako je pan Banga. Na Dvojce ČRo je přece tolik úžasných osobností a interpretů! Vždyť vysílání “písní” pana Bangy je přímo jejich urážkou. Jak můžete srovnat např. Spirituál kvintet s Gipsy.cz? Toto má být vyváženost vysílání?

A co programové zaměření? Mám na jedné straně o Velikonocích poslouchat mého oblíbeného Šostakoviče a třeba za hodinu pana Bangu, o kterém vím, jakým způsobem se vyjadřuje o ženách? Tak tedy nevím – poslouchám veřejnoprávní médium, které má jasně daný směr, nebo nějakou soukromou stanici, která vysílá to, co si zrovna inzerent zaplatí?

Je mi velice líto, že se Dvojka ČRo vyvíjí tímto směrem. Na druhé straně mě ale velmi mile potěšila zpráva, že úžasný básník, pan František Novotný, bude opět vysílat už za necelé 2 týdny. Tímto bych mu ráda poděkovala za skvělé nedělní probouzení a popřála mu vše nejlepší. Stejně jako i Dvojce ČRo. Prosím, zachovejte si svou úroveň.

Přeji Vám vše dobré a jsem s pozdravem,

Ing. Karin Szczyrbová

 

Reakce pana šéfredaktora Dvojky ČRo na můj e-mail týkající se vysílání “písně” Jižní spojka – je v ní krásně vysvětleno, jak funguje české veřejnoprávní médium

Dobrý den, paní Szcyrbová,

děkuji za Váš e-mail. Jak už Vám před časem napsal pan ombudsman Milan Pokorný, píseň Jižní spojka prošla testováním a zapadá do hudebního formátu stanice Dvojka, proto ji zařazujeme do rotace písní v našem vysílání. Uspěla v loňském testování dokonce jako jediná z 600 ukázek v kategorii Neznám, ale líbí se mi. A testování proběhlo na posluchačích naší stanice. Tolik k důvodu, proč píseň najdete v našem playlistu. K Vaším dalším dotazům – Hodlá ČRo podporovat vybízení mužů k ponižování žen? Míní ČRo podporovat nadřazenost muže nad ženou? Je v záměru ČRo na základě líbivosti melodie a neporozumění textu a souvislostí vychovávat muže k ponižování žen? – musím jednoznačně napsat ne a také to nedělá. Stejně jako interprety zohledňuje jen a výhradně podle jejich tvorby a nikoli podle jejich politických názorů či společenských postojů.

Poslechl jsem si znovu píseň Jižní spojka a tato píseň rozhodně není o ponižování žen, ale líčí formou umělecké licence příběh milostného trojúhelníku, který autor navíc odmítá. Píseň tedy rozhodně není o nadřazenosti mužů nad ženami, jak uvádíte.

Pravděpodobně se v náhledu na tuto píseň neshodneme, nicméně pro mne je zásadní fakt, že píseň zapadá do hudebního formátu stanice – tedy střední proud v pop music. Navíc kromě mnoha jiných nahrávek v našem playlistu představuje relativně aktuální českou tvorbu a té se chceme v budoucnu na Dvojce ještě více věnovat. Za tímto účelem například aktuálně připravujeme novou hitparádu Česká dvanáctka, která bude představovat současnou českou popovou produkci a bude jen na hlasujících, které písni dají do budoucna šanci uspět v našem vysílání. Věřím, že tady se ještě více ukáže, jaká hudební produkce je našim posluchačům blízká a milá.

Věřím, že s vysíláním Dvojky budete nadále spokojená a že se shodneme na tom, že ne vždy a v každé chvíli můžeme jako celoplošná a plnoformátová stanice uspokojit hudební či jiný vkus každého posluchače.

Přeji vše dobré a především dobrý poslech Dvojky.

PhDr. Martin Groman Ph.D

Leave a comment